Banyak orang tidak mendapatkan nutrisi penting yang cukup daripada diet mereka. Bagi banyak orang, itu kerana fakta diet mereka tidak memberikan asupan yang cukup vitamin dan mineral.
Sekarang, pertimbangkan bahawa banyak orang yang berurusan dan bermasalah dalam pencernaan dan keadaan kesihatan lain yang memberi kesan kepada kemampuan tubuh mereka untuk menyerap nutrisi dari makanan, dan terlebih lagi Anda mempunyai masa memperbaikinya.
Kerana faktor ini, ada banyak kekurangan pemakanan yang secara umum terjadi. tentunya pengambilan Suplemen sering diperlukan, terutamanya jika anda menunjukkan tanda-tanda kekurangan nutrisi tersebut. Di bawah ini ada senarai tujuh kekurangan nutrisi paling popular Dr. Mercola, dan cara bagaimana untuk mengatasinya.
1. Vitamin D
Pendedahan kepada cahaya matahari yang cukup mungkin salah satu cara terbaik untuk mengoptimumkan tahap vitamin D, namun ini berkurangan dengan penggunaan sunblock dan pendedahan kepada matahari yang sengaja dihadkan untuk tubuh. Seringnya kita untuk tinggal di dalam rumah dan bahkan kebiasaan makan mempengaruhi tahap vitamin D kami, juga.
Misalnya, diet dengan makanan yang cenderung sarat dengan racun rumpai glyphosate (seperti makanan konvensional dengan jagung diubahsuai secara genetik atau kacang soya), boleh mengganggu enzim yang bertanggungjawab untuk mengaktifkan vitamin D dalam hati dan buah pinggang.
“Para penyelidik menganggarkan bahawa 50 peratus daripada populasi umum berada pada risiko kekurangan vitamin D dan kekurangan.” [1]
Tanda-tanda kekurangan Vitamin D: obesiti, tulang pegal, lebam, kepala berpeluh, dan fungsi kekebalan tubuh yang buruk.
Siapa berisiko kekurangan vitamin D: individu dengan pendedahan kepada cahaya matahari sangat sedikit, orang yang berusia di atas 50, dan orang-orang dengan warna kulit lebih gelap.
Bagaimana untuk mengatasinya (terutama ketika cuaca tidak mengizinkan pendedahan kepada cahaya matahari sepanjang tahun):
Makanlah makanan yang kaya vitamin D-seperti sardin, trout, kaviar, Portabello cendawan, dan cendawan maitake.
Cari makanan tambahan yang baik seperti minyak ikan cod, vitamin D3 atau ekstrak cendawan maitake.
Bila mungkin, berjemur dan terdedah kepada panas di suatu kawasan sebagian besar tubuh, seperti punggung, dada, kaki bahagian atas dan lengan, matahari untuk jangka masa yang singkat sekitar tengah hari ketika sinar UVB yang paling sengit.
2. Lemak Omega-3
Beberapa nutrisi yang paling penting agar sihat dan panjang umur adalah lemak omega-3 kerana sifat anti-inflamasinya. Keradangan dalam badan telah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti kanser, penyakit jantung, kemurungan dan diabetes.
Lemak omega-3 mengimbangi keradangan omega-6 lemak yang hadir dalam minyak sayur-sayuran yang diproses, sering digunakan dalam banyak makanan bungkusan dan di sebahagian besar restoran terutama untuk mempersiapkan makanan yang digoreng.
Tanda-tanda kekurangan omega-3: kulit kering dan / atau bersisik, “kulit ayam” di belakang lengan atau siku, kelemumur, kuku rapuh lembut, dan keletihan.
Siapa yang berisiko kekurangan omega-3: orang dengan diet tinggi makanan olahan dan / atau makanan yang digoreng.
Bagaimana untuk melengkapinya:
Mengambil makanan kaya omega-3 seperti sardin, salmon Alaska, biji rami dan biji chia. Cuba makanan tambahan seperti minyak krill atau minyak ikan lain.
3. Vitamin K2
Vitamin K2 diperlukan untuk kesihatan struktural dan tambahan penting untuk vitamin D, vitamin K2 juga penting untuk kesihatan yang optimum. Tanpa K2, vitamin D tidak boleh bekerja dengan baik dan sebaliknya. vitamin K2 membantu dalam kekuatan tulang, pembaharuan tisu yang sihat, dan kesihatan arteri dan saluran darah.
No comments:
Post a Comment