Friday, 22 April 2016

Simple Dan Senang. Puding Castard Fruit Cocktail

Simple Dan Senang.

#Puding Castard Fruit Cocktail

[+] 1 cawan tepung castard
[+] 5 cawan air ( dah termasuk air fruit cocktail )
[+] 5 sudu besar gula pasir

**Cara-caranya :

[+] Tapis fruit cocktail
[+] Ambil airnya jadikan 5 cawan
[+] Bancuh air tadi dengan tepung castard dan masukan gula
[+] Kacau atas api perlahan hingga masak dan berkilat
[+] Tuang dalam acuan yang disukai
[+] Sejukan sebelum dimakan dengan kuahnya.

Cara buat Kuah :

[+] 1 tin susu cair
[+] 1/2 cawan gula
[+] 2 helai daun pandan
[+] Campur semua bahan2
[+] Kemudian dipanaskan atas dapur hingga naik wap ( jangan dimasak hingga mendidih ye )

#*Jika suka kuahnya lebih bolehlah digandakan
#*Sedap dimakan bersama fruit cocktail



heart emoticon Brownies Cheese Kukus heart emoticon
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Brownies:
Bahan A: 
2 biji telur
1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
1/2 cawan susu pekat manis
100 ml minyak
1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan yg diayak bersama:
1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2 cawan jika suka lebih koko)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda
Satukan bahan-bahan A dan masukkan ke dalam blender. Kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci yang digriskan dahulu dan dialas dengan kertas minyak dan kukus lebih kurang 25-35 minit hingga masak. (Simpan sedikit sahaja adunan ini untuk membuat corak atas lapisan keju nanti). Bila brownies dah masak, baru tuangkan adunan keju di atasnya.
Lapisan Keju:
500g cream cheese
4 biji telur grade B
140g gula halus
Sedikit esen vanilla
Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula dan pukul hingga sebati. Masukkan pula telur dan vanilla. Pukul lagi hingga rata. Tuang ke atas brownies yang dah siap dikukus. Ambil sedikit adunan brownies dan titiskan ke atas adunan keju. Lorekkan dengan hujung pisau atau lidi. Kukus semula lebih kurang 20 minit dengan api sederhana hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.
Nota: Kek ni boleh juga dibakar secara steam bath.
.
Follow : Resepi Sheila Rusly
.
Sila Comment "Mohon Share" dan tekan Share supaya fanpage lebih aktif di News Feed facebook anda
SELAMAT MENCUBA!!!! heart emoticon wink emoticon

No comments:

Post a Comment